Stypa – czyli spotkanie i poczęstunek po pogrzebie, na który zaprasza się zazwyczaj najbliższą rodzinę i przyjaciół – znany jest nie tylko w tradycji polskiej. W naszej kulturze zajmuje jednak szczególne miejsce. Stypa to nie tylko okazja do wspólnego spotkania, wzmocnienia sił fizycznych nadwątlonych emocjami związanymi z pogrzebem, ale także dobry moment, aby wzmocnić lub odbudować więzy rodzinne. Nie od dziś wiadomo, że wspólny posiłek potrafi bardzo połączyć. Trudno zaś zaprzeczyć, że w obecnych czasach obserwuje się powolne, ale ciągłe rozluźnianie się relacji międzyludzkich. Paradoksalnie więc – moment, w którym więź z jednym z członków rodziny zostaje zerwana przez śmierć – może stać się okazją do nawiązania bądź umocnienia więzi z tymi, którzy nadal pozostają wśród żywych.
Zakład Pogrzebowy SACRUM oferuje Państwu swoją pomoc w organizacji styp. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi lokalami gastronomicznymi – w Dębnie, w Myśliborzu, w Kostrzynie nad Odrą i w okolicach tych miejscowości – jesteśmy w stanie zapewnić zarówno warunki, jak i menu dostosowane do spodziewanej liczby gości, ich preferencji kulinarnych – godząc to jednocześnie z możliwościami finansowymi osób odpowiedzialnych za przygotowanie pogrzebu.